Kiinnostavimmat tulevat jalkapallotapahtumat: näitä ei jalkapallofani missaa

Jalkapallo on nopeatempoinen ja viihdyttävä laji, jossa on nähdään paljon tapahtumia lyhyessä ajassa. Jalkapallon säännöt on helppo ottaa haltuun, joten lajissa katsoja pääsee nopeasti jyvälle. Koska jalkapallo on niin seurattu laji, ovat parhaat pelaajat ympäri maailman seurattuja tähtiä. Huippupelaajien seuraaminen lisää tietenkin myös lajin kiinnostavuutta.

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji sekä harrastaja- että katsojamäärissä mitattuna. Jalkapallo-otteluita seuraa vuosittain miljardit ihmiset ympäri maailmaa. Joka neljäs vuosi järjestettävät jalkapallon MM-kisat ovat maailman seuratuin ja katsotuin urheilutapahtuma. Vuoden 2022 MM-kisoja seurasi maailmanlaajuisesti noin 262 miljardia ihmistä, ja finaalia katsoi 1,5 miljardia silmäparia.

Jalkapallofaneilta ei seurattavat pelit lopu kesken. Jalkapalloa pelataan ympäri maailman, ja monissa maissa on todella kovatasoisia sarjoja. Seuratuimpiin kansallisiin sarjoihin kuuluvat Englannin Valioliiga, Italian Serie A, Espanjan La Liga ja Saksan Bundesliiga. Euroopassa kansalliset sarjat alkavat syksyisin ja ne potkitaan päätökseen alkukesästä. Kovatasoisia kansallisia liigoja pelataan tietenkin myös Etelä-Amerikassa.

Kansallisten liigojen lisäksi futisfaneja kiinnostaa tietenkin kansainväliset arvokilpailut ja liigat. Miesten jalkapallon MM-kisat pelattiin vuonna 2022, joten seuraavia kisoja on vielä odoteltava. Naisten puolella MM-kisat sen sijaan ovat ovella, ja miesten jalkapallossa mitellään piakkoin Euroopan mestaruudesta. Kotikatsomoissa toki jännitetään myös Mestarien liigan pelien parissa.

Jalkapallon EM-kisat 2024

Jalkapallon EM-kisat ovat yksi vuoden 2024 odotetuimmista jalkapallotapahtumista. Jalkapallon em 2024 kisat tullaan järjestämään Saksassa, ja ne ovat 17. jalkapallon miesten Euroopan mestaruuskilpailut. EM-turnauksen odotetaan olevan myös yksi suosituimmista tulevista urheilutapahtumista vedonlyönnin kannalta. Turnauksesta voi lyödä vetoa jo hyvissä ajoin ennen sen alkua sekä turnauksen jo ollessa käynnissä.

EM-turnaus käynnistyy 14. kesäkuuta ja finaali pelataan tasan kuukausi myöhemmin 14. heinäkuuta. Lopputurnauksen pelit pelataan kymmenellä eri stadionilla eri puolilla Saksaa: Berliinissä, Munchenissä, Frankfurtissa, Hampurissa, Stuttgartissa, Kölnissä, Dusseldorfissa, Leipzigissa, Gelsenkirchenissä ja Dortmundissa.

Lopputurnaukseen pääsee mukaan 24 joukkuetta karsintojen perusteella. Karsinnat käynnistyivät maaliskuussa 2023, ja lopulliset tulokset siitä mitkä maat tulevat olemaan mukana lopputurnauksessa, selviävät maaliskuussa 2024.  Isäntämaana Saksa on automaattisesti mukana kisoissa, joten karsintojen kautta lopputurnaukseen pääsee 23 joukkuetta. 

Lopputurnauksessa 24 joukkuetta jaetaan kuuteen neljän joukkueen lohkoon, ja jokaisesta lohkosta jatkoon pääsee kaksi parasta joukkuetta ja neljä parasta kolmanneksi sijoittunutta joukkuetta. Näin ollen pudotuspeleihin jatkaa 16 parasta joukkuetta. Vuoden 2021 EM-kisoissa voittajaksi tiensä taisteli Italia Englannin jäädessä toiseksi.

Jalkapallon naisten MM-kisat

Myös naisten jalkapallon MM- ja EM-kisat kiinnostavat suurta yleisöä. Vuonna 2022 Englannissa pelatut naisten jalkapallon EM-kisat keräsi ennätykselliset katsojaluvut Euroopassa. Loppuottelua, jossa kohtasivat Saksa ja Englanti, pelkästään Saksassa seurasi yli 17,89 miljoonaa ihmistä ja Englannissa 17,4 miljoonaa ihmistä. Englannin voittoon päättynyt EM-finaali on kaikkien aikojen eniten katsottu naisten jalkapallo-ottelu

Naisten jalkapallon puolella seuraava suurturnaus on tietenkin MM-kisat, jotka pelataan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 20.7.-20.8.2023. Loppuottelu tullaan pelaamaan Sydneyssä Australiassa. MM-lopputurnauksessa on mukana ensimmäistä kertaa 32 maata. Aiempina vuosina MM-kisat on pelattu 24 joukkueen voimin. Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kuvaili kisoja arvontatilaisuudessa maailman kaikkien aikojen suurimmaksi naisten urheilutapahtumaksi. EM-turnauksen katsojamäärien perusteella MM-kisojen voidaan odottavan saavan ennätysmäärän katsojia.

Naisten jalkapallon MM-kisat järjestetään neljän vuoden välein. Ensimmäiset naisten jalkapallon MM-kisat pelattiin vuonna 1991, mikä oli 60 vuotta ensimmäisten miesten jalkapallon MM-kisojen jälkeen. Vuoden 2023 kisoissa on kahdeksan neljän joukkueen lohkoa. Ennakkoon kenties kiinnostavimmaksi lohkoksi arvioidaan E-lohkoa, jossa kohtaavat edellisten MM-kisojen finaalissa pelanneet Hollanti ja Yhdysvallat. Puolustava maailmanmestari on Yhdysvallat, joka vei voittopokaalin kotiin vuoden 2019 kisoista.

Jalkapallon Mestarien liiga 2022/2023 ja 2024/2025

Jalkapallon Mestarien liiga on vuosittain järjestettävä jalkapallokilpailu, jossa paremmuudesta mittelevät Euroopan eri maiden korkeimpien sarjatasojen joukkueet. Euroopan jalkapalloliiton järjestämään Mestarien liigaan ja sen karsintaan osallistuvat joukkueet jakautuvat maittain UEFA:n maapisterankingin perusteella. Mestarien liigassa kohtaavat Euroopan parhaat joukkueet ja pelaajat.

Jalkapallo on joukkueurheilua parhaimmillaan: joukkue tarvitsee menestyäkseen taitavia yksittäisiä pelaajia, mutta joukkueen kokonaisuus ratkaisee sen menestyksen. Mestarien liigan pelit ovat joka vuosi jalkapallofanien suosiossa, sillä otteluissa ovat vastakkain Euroopan parhaimmisto, ja pelit ovat todella kovatasoisia.

Kausi 2022/2023 käynnistyi syyskuussa 2022 ja finaali tullaan pelaamaan kesäkuun 10. päivä 2023 Istanbulissa Turkissa. Kaudella on ollut mukana 32 joukkuetta, ja kuten saattaa odottaa, myös tällä kaudella Mestarien liigassa on nähty erinomaista ja jännittävää jalkapalloa. Välierissä kohtaavat AC Milan ja Inter sekä Real Madrid ja Manchester City. Kun kausi 2022/2023 on taputeltu, siirtyvät katseet jo seuraavaan kauteen.

Kaudella 2024/2025 Mestarien liiga tullaan pelaamaan uudella järjestelmällä: mukana tulee olemaan 36 joukkuetta, mikä on neljä joukkuetta enemmän kuin aiemmilla kausilla eikä lohkovaihetta pelata ollenkaan. Jokainen joukkue tulee pelaamaan 10 ottelua eri vastustajia vastaan, ja peleistä viisi pelataan kotona ja viisi vieraissa. Alkusarjan kahdeksan parasta joukkuetta pääsee suoraan pudotuspeleihin, ja loput kahdeksan paikkaa ratkotaan sijoille 9-24 sijoittuneiden joukkueiden kesken. Muutoin kilpailu pelataan samanlaisena cup-muotoisena turnauksena kuin muinakin vuosina.

Myös naisten jalkapallon puolella pelataan vastaava Mestarien liiga, jossa paremmuudesta mittelevät Euroopan parhaat seurajoukkueet. Kauden 2022/2023 finaali tullaan pelaamaan kesäkuun alussa Eindhovenissa Hollannissa.