Mikä on Non-Fungible Token (NFT)?

Digitaalisen taiteen arvostus on nykymaailmassamme hiljalleen kasvanut epäilijöidenkin silmissä. Ehkä oletkin kuullut yhden tämän kategorian muotisanoista, joka on NFT. Mutta mitä sillä itse asiassa tarkoitetaan? Ja miten NFT muuttaa pelikenttää niin taiteilijoiden kuin keräilijöidenkin kohdalla? Pohdimme tässä artikkelissa juuri näitä asioita ja opetamme sinulle myös, miten voit ostaa näitä tokeneita ja kuinka voit luoda omia NFT-teoksiasi.

Digitaalinen omaisuuserä NFT

NFT on digitaalinen resurssi, joka edustaa jotain ainutlaatuista. Se on yleensä jokin digitaalisen taiteen muoto, kuten keräilykuva, video tai pelin sisäinen esine. NFT eroaa muista krypto-omaisuuseristä ja fiat-valuutoista sillä, että sen yksiköt voivat olla eriarvoisia. Siinä missä vaikkapa Bitcoinit ovat jokainen samanarvoisia (“fungible”), ovat NFT:t uniikkeja (“non-fungible”). Niitä ei siis voi vaihtaa suoraan keskenään, koska ne edustavat kukin eriarvoisia omaisuuksia.

NFT:t tallennetaan lohkoketjuun, jossa niiden koko historia (aina luomisesta eri omistajiin) on nähtävillä. Tämä varmistaa kyseisen tokenin aitouden ja estää vilpin tapahtumisen. Kun puhutaan taiteesta, NFT eroaa tämän todennettavuutensa ansiosta kaikesta muusta (sekä fyysisestä että digitaalisesta) taiteesta. Siinä missä muunlainen taide on jokseenkin helppoa väärentää ja sen aitouden todistamiseen saatetaan tarvita asiantuntijaa, on NFT:n aitous helppo kenen tahansa todeta.

Tokeneita voidaan ostaa, myydä tai vaihtaa muiden kryptovaluuttaomaisuuserien tapaan. NFT-omaisuuksien arvot ovat viime vuosien buumissa käyneet joskus varsin hurjissakin lukemissa ja tätä ilmiötä monien on vaikea ymmärtää. Ennätyslukemaan ylsi Mike Winkelmannin, taiteilijanimeltään Beeple, kollaasitaideteos, joka myytiin maaliskuussa 2021 huikeaan 69 miljoonan dollarin hintaan!

Myös kryptovaluutoista suurin, Bitcoin, on tunnettu kovasta kurssivaihtelustaan. Vaatimattoman alkunsa jälkeen se lähti ensin raketin lailla nousuun, mutta on sen jälkeen kokenut monia ala- ja ylämäkiä. Ennen sijoittamista on viisasta tutustua kryptovaluutan perusteisiin sekä Bitcoinin turvalliseen ostamiseen ja käyttöön. Luonnollisesti myös sen kurssihistorian tunteminen on hyödyksi. Paras osoite kaiken tämän oppimiseen on bitcoinarvo.com

NFT:n erilaiset hyödyt

Monet ihmiset hankkivat NFT:tä sijoitusmielessä. Tämänkaltaisessa sijoittamisessa menestyminen vaatii kuitenkin paljon perehtymistä ja aimo annoksen tuuria. Sijoitussalkkuun kannattaakin NFT:n kaveriksi valita myös hieman pienemmällä riskillä varustettuja omaisuuseriä.

NFT:llä on silti joitakin etuja verrattuna perinteisiin sijoituksiin, kuten osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin. Ne ovat siinä mielessä turvallisempia, että niitä ei voi väärentää. Kuten jo mainittua, niiden alkuperä on kaikkien nähtävissä lohkoketjuun tallennettuna. Ne tarjoavat siis enemmän läpinäkyvyyttä ja myös joustavuutta, sillä niillä voidaan käydä kauppaa ympäri vuorokauden hajautetuissa pörsseissä.

NFT:llä on myös potentiaalia tuottaa passiivisia tuloja. Esimerkiksi jotkut NFT:t voidaan vuokrata eli antaa älysopimuksen turvin toisen käyttöön tietyksi ajanjaksoksi. Niitä voidaan myös myydä osaomistusmalleina, jolloin yksi NFT jaetaan useaan F-NFT:hen (Fractional NFT). Näiden vaihtoehtojen avulla sijoittajat voivat ansaita rahaa tokeneistaan ilman, että heidän tarvitsee luopua niistä kokonaan.

Tietenkin vaikkapa NFT:n edustama taideteos voi olla haltijalleen jo sinällään iloa tuottava asia – onhan se täysin ainutlaatuinen ja alkuperäinen teos. Niitä voidaan käyttää myös erilaisten pelien pelaamiseen, jolloin tokeneita voi hyödyntää mukavaan vapaa-ajan tekemiseen.

Näin ostat NFT:tä

NFT:tä ostettaessa on pidettävä mielessä muutamia asioita. Sinun on ensinnäkin löydettävä hyvämaineinen NFT-markkinapaikka. Lue käyttäjien arvosteluja ja varmista, että sivusto käyttää SSL-salausta. Kun olet löytänyt markkinapaikan, käytä hetki aikaa selataksesi erilaisia ostettavia NFT-omaisuuksia. Alustan sisältöön vaikuttaa olennaisesti se, onko kyseessä kuratoitu vai ei-kuratoitu sivusto. Ensin mainituissa on tiukempi seula ja niihin saatetaan hyväksyä vain tunnetuimpien tekijöiden teoksia.

Kun olet löytänyt NFT:n, josta olet kiinnostunut, sinun on ostettava se kryptovaluuttana. Ethereum on NFT:n suosituin lohkoketju, joten joudut todennäköisesti käyttämään Ethereum-pohjaista kryptovaluuttaa, kuten ETH:ta tai USDC:tä.

Kun olet ostanut NFT:n, on tärkeää säilyttää se turvallisesti. Tähän tarvitaan kryptovaluutan säilyttämiseen tarkoitettu lompakko, joka tukee sitä verkkoa, jonka päälle kyseinen NFT on luotu (eli esimerkiksi Ethereum). Lompakon avulla voit säilyttää NFT:si turvallisesti ja varmistaa, että se on vain sinun käytettävissäsi.

Luo oma NFT

Kiinnostaisiko sinua luoda aivan oma NFT? Jos olet kryptovaluuttojen maailmassa vielä uusi, saattaa moinen kuulostaa äkkiseltään melko monimutkaiselta prosessilta. Näin ei kuitenkaan missään nimessä ole.

Aloita siitä, että pohdit, mistä haluaisit NFT:n luoda. Olisiko se itse tekemäsi piirros tai musiikkikappale? Lohkoketjuun tallennetaan tällaisten tiedostojen kohdalla yleensä vain sen sijainti, eli tokenin luomisen yhteydessä syntyvä URL-osoite.

Seuraavaksi sinun tulee hankkia valuuttaa, jolla voit maksaa NFT:n luomisen. Kuten jo tiedät, minkä tahansa kryptovaluutan säilyttämiseen tarvitset lompakon, joten hanki sellainen ensin. Selainpohjainen Metamask on hyvä vaihtoehto, sillä sen voi yhdistää moniin NFT-alustoihin. Mitä valuuttaan tulee, Ethereum on yksinkertaisin vaihtoehto NFT:n luomisen kannalta. Suuntaa siis ETH:ta myyvään pörssiin, luo ja vahvista tilisi ja hanki Etheriä. Suositeltava määrä on noin 100 euron edestä valuuttaa.

Valitse sitten alusta, jolla haluat NFT:si luoda ja laittaa kaupan. Suosittuja vaihtoehtoja ovat muun muassa Mintable, OpenSea ja Rarible. Luo ensin tili ja yhdistä sitten kryptolompakkosi siihen. Siirry tämän jälkeen luomaan NFT-keräilysarja tai yksittäinen NFT. Täytä kaikki pyydetyt tiedot, lataa tiedostosi ja suorita luonti loppuun. Nyt sinulla on NFT ja voit halutessasi laittaa sen myyntiin!

Usein kysytyt kysymykset NFT:stä

Keräsimme loppuun vielä muutaman usein kysytyn kysymyksen NFT-omaisuuksiin ja niiden hallinnointiin liittyen.

Minkälaisen lompakon tarvitsen NFT:n säilyttämiseen?

Valitsemasi lompakon kohdalla olennaisin muistettava asia on se, että sen tulee tukea sitä lohkoketjua, johon kyseinen NFT on luotu. Eniten käytetyt verkot NFT-maailmassa ovat Ethereum ja BNB Smart Chain ja onnekkaasti myös useat lompakot tukevat juuri näitä kahta. Käytön kannalta helpoin lompakkovaihtoehto on niin sanottu kuuma lompakko, eli internetiin yhteydessä oleva sovellus tai ohjelmisto. Pidempiaikaiseen säilytykseen on suositeltavaa käyttää kylmää lompakkoa eli esimerkiksi USB-tikun muodossa tulevaa lompakkoa.

Voiko NFT edustaa fyysistä omaisuutta?

NFT:n takana voi periaatteessa olla mitä vain. Yleensä ne edustavat digitaalista taidetta sen vaihtelevissa muodoissa tai erityisten kryptopelien sisältöä, mutta joskus sitä voidaan käyttää myös fyysisten asioiden kauppaamisessa. Esimerkiksi kiinteistöjä voidaan myydä huomattavasti pienemmällä vaivalla ja byrokratialla, kun mukaan otetaan lohkoketjun tuoma turva ja aitous.

Pitääkö NFT:n myynnistä maksaa veroa?

Suomessa kryptovaluuttakaupoista saadut tulot katsotaan verotettavaksi pääomatuloksi, eivätkä NFT:t tee tässä poikkeusta. Verotettava osuus on myynnistä saatu voitto: hinta, jolla NFT:n ostit, vähennetään hinnasta, jolla sen myit. Tästä summasta verottaja ottaa 30 tai 34 prosentin siivun. Sinulla itselläsi on vastuu myyntitulojen ilmoittamisesta vuosittaisen veroilmoituksen yhteydessä.

NFT on aikakautemme ilmiö

NFT on ainutlaatuinen ja jopa vallankumouksellinen tapa luoda, omistaa, vaihtaa ja kaupallistaa digitaalista omaisuutta. Ne tarjoavat tekijöille vaihtoehtoisen ratkaisun saada työllensä tunnustusta, jolloin he voivat hyötyä digitaalisen taiteen kasvavasta kysynnästä. Tallentamalla niin sanottua digitaalista niukkuutta lohkoketjuteknologian avulla NFT:t tarjoavat mielenkiintoisen mahdollisuuden myös sijoittajille.

Monet uskovat NFT:n olevan ohimenevä ilmiö, siinä missä jotkut uskovat vakaasti sen menestyksekkääseen tulevaisuuteen. Oli miten oli, NFT:llä ja siihen liittyvällä teknologialla on kiistämättä potentiaalia tuoda maailmaamme mukanaan jotakin aivan uutta ja kiinnostavaa.