Lisää hyvinvointiasi joukkueurheilun avulla

Urheilu ja liikunta ovat terveellisiä harrastuksia, joiden tulisi olla edes pienissä määrin osa jokaisen arkea. Olipa kyse sitten kevyestä arkiliikunnasta tai tavoitteellisesta treenaamisesta ja kisaamisesta, liikkumisen hyödyt näkyvät elämän jokaisella osa-alueella.

Jokaisella on oma tapansa urheilla, liikkua ja kuntoilla. Oman jutun löytäminen voi viedä aikaa ja vaatia useampia kokeiluja, mutta se on aina vaivan arvoista. Toiset löytävät liikkumisen ilon yksilöllisestä urheilusta esimerkiksi hiihto-, juoksu- tai vaellusharrastuksista. Toisille taas löytävät saman ilon jalkapallosta, koripallosta ja muista joukkuepeleistä. Joukkuepelien positiiviset vaikutukset hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla näkyvät erityisen selkeästi. Fyysisen kunnon ja kehon terveyden lisäksi niillä on vahva sosiaalinen ja henkinen ulottuvuus.

Pelikavereista tsemppausta ja treeniapua

Joukkueurheilunkin hyödyt on helpoin nähdä ensisijaisesti fyysisen hyvinvoinnin saralla. Niiden yksi etu oman liikunnallisuuden kannalta on se, että niissä edistymistä on helppo mitata. Esimerkiksi koripalloharrastajan on helppo verrata tämän kauden heittotilastojaan edeltävien vuosien lukuihin. Niinpä on myös helppo laskea ja tulkita, millä pelaamisen osa-alueilla on eniten kehitettävää, ja millä osa-alueilla kehitystä on tapahtunut jo. Koko joukkue taas voi vertailla kuluvan vuoden ottelutilastojaan edellisvuoden vastaaviin, ja vetää johtopäätöksiä, missä he ovat onnistuneet ja missä taas eivät.

Toinen esimerkki joukkueurheilun hyödyllisyydestä on tsemppaus ja rohkaisu, jota hyvässä hengessä pelaavan joukkueen jäsenet toisilleen antavat. Kunhan joukkueen ilmapiiri on rakentava ja ystävällinen, se luo jäsenilleen turvallisen ja kannustavan yhteisön, jossa on helppo motivoida sekä itsensä että muut urheilemaan ja liikkumaan lisää.

Joukkueen ja pelikavereiden vaikutus voi kuitenkin olla myös päinvastainen, jos kyseessä on lannistava ja yhteishengeltään huono ympäristö. Esimerkiksi vähätteleviä ja ilkeitä kommentteja ei tulisi koskaan antaa, vaan kritiikin tulisi olla rakentavaa ja ystävällistä. Jos joukkueen tunnelma kuitenkin on niin negatiivinen, että se ei rohkaise urheilemaan, on syytä vaihtaa maisemaa ja etsiä uudet pelikaverit tai uusi urheiluseura.

Lisää sosiaalisuutta elämään joukkuekavereiden avulla

Ihminen on sosiaalinen eläin. Vaikka toiset ovat luonteeltaan enemmän introvertteja kuin toiset, sosiaalinen kanssakäynti pienissä tai suurissa määrin on välttämätöntä lähes jokaisen ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Joukkueurheilu yhteen ihmisiä, joilla on sama kiinnostuksen kohde. Parhaimmillaan joukkue ja pelikaverit ovat keskenään kuin porukka ystäviä. Ja vaikka ihmissuhteet pelikavereihin olisivatkin hieman pinnallisempia, ne voivat silti olla erittäin tärkeitä. Joukkueurheilu onkin elintärkeä keino yksinäisyyden vähentämiseen.

Joukkueurheilun sosiaalinen ulottuvuus korostuu erityisesti nuorimpien harrastajien ja pienten lasten pelailussa. Joukkueen jäsenenä toimiminen opettaa lapsille tulevaisuuden kannalta elintärkeitä yhteistyötaitoja ja kykyä toimia osana suurempaa kokonaisuutta. Joukkuekaverit ovat myös lapsille tärkeitä ihmissuhteita, ja esimerkiksi joukkueen harjoitukset voivat olla koulussa yksinäisemmälle lapselle viikon kohokohtia sosiaalisen kanssakäyntinsä takia.

Joukkueurheilu on hyväksi mielelle

Kaikki liikunta on hyväksi myös henkiselle hyvinvoinnille. Kuten vanha sananlasku opettaa, ”Terve sielu terveessä ruumiissa”. Vanhahtavat sanonnat kätkevät joskus sisälleen pienen palan totuutta, kuten tässäkin tapauksessa. Liikunta tutkitusti lisää myös mielen hyvinvointia.

Henkisen hyvinvoinnin näkökulmasta joukkueurheilun vaikutukset ovat moniulotteisia. Toimiminen osana suurempaa kokonaisuutta ja yhteistyö toisten ihmisten kanssa vahvistaa urheilijan minäkuvaa ja luo uskoa omiin sosiaalisiin kykyihin. Monille meistä sosiaalinen kanssakäynti voi olla haastavaa, ja omia sanomisia ja tekemisiä saatetaan stressata ja pohtia liiaksikin. Onkin hyvä muistaa, että myös joukkueurheilu on sosiaalista kanssakäyntiä, jossa ollaan tekemisissä toisten ihmisten kanssa ja sekä ylläpidetään että luodaan ihmissuhteita.

Fyysisen hyvinvoinnin tavoin joukkueurheilun positiiviset vaikutukset myös henkiselle hyvinvoinnille ovat kytköksissä siihen ilmapiiriin ja tunnelmaan, joka joukkueen kesken vallitsee. Siksi onkin tärkeää, että joukkueurheilu ja joukkueen keskuuteen meneminen ei tunnu ikävältä ja väkinäiseltä. Tämä on omiaan vesittämään kaiken sen hyvän, jota urheilulla on meille annettavana.