Sekä henkisen että fyysisen hyvinvoinnin ylläpitäminen ja parantaminen vaatii monipuolisia aktiviteetteja elämän kaikilla osa-alueilla. Terveellinen ruokavalio ei ole automaattinen avain onneen, jos vapaa-aika kuluu epäterveellisten harrastusten parissa tai kokonaan ilman harrastuksia.
Yksi harrastus, jolla on kenties yllättävältä tuntuvia ja rakentavia vaikutuksia hyvinvointiin on erilaisten pelien pelaaminen. Pelaaminen onnistuu kotoa käsin joko yksin tai toisten ihmisten kanssa. Toisaalta on totta, että esimerkiksi liiallinen videopelien pelaaminen ruudun äärellä huonossa asennossa istuen ei ole keholle hyväksi, monet pelaamisen muodot ovat hyväksi hyvinvoinnille. Voisiko jokin pelaamisen muoto olla osana myös sinun hyvinvointisi lisäämisessä ja kehittämisessä?
Pelaamisen monet muodot
Ihmiset ovat pelannet erilaisia pelejä läpi historian. Pelit ja pelaaminen ovat aina olleet tarpeellisia, sillä ne opettavat ihmisille monia asioita. Lapset oppivat pelaamalla yhteistyö- ja sosiaalisia taitoja. Lisäksi monet lapsille suunnitellut pelit ovat luonteeltaan pedagogisia ja lisäävät lasten ymmärrystä maailmasta.
Viime vuosikymmeninä digitalisaatio on vienyt suuren osan pelaamisesta verkkoon, ja jopa pasianssin kaltaisia klassikkopelejä pelataan nykyisin tietokoneen ja internetin välityksellä. Perinteisten lauta-, kortti- ja seurapelien lisäksi yhä useampi suomalainenkin pelaa videopelejä joko tietokonetta, pelikonsolia tai älypuhelinta käyttäen.
Lautapelit opettavat ja tuovat ihmiset yhteen
Suurin osa suomalaisten ensimmäisistä pelikokemuksista yhdistyy lapsille suunniteltuihin lautapeleihin. Monet klassikkopelit kestävät sukupolvelta toiselle, ja tuovat ihmisiä yhteen mukavien aktiviteettien äärelle. Lautapelit parantavat hyvinvointia erityisesti yhteisöllisyyttä lisäämällä. Kukapa ei nauttisi lautapeli-iltojen pitämisestä ystävien ja perheenjäsenten kesken. Lautapelit ovatkin erinomainen keino tutustua uusiin ihmisiin ja luoda ystävyyssuhteita.
Lisäksi lautapelit opettavat pelaajille paljon maailmasta, kulttuureista ja historiasta. Monet lautapelit on laadittu ja suunniteltu tarkasti, ja niitä varten on tehty paljon taustatyötä. Etenkin vilkkaammille ja aktiivisimmille lapsille historia-aiheisen lautapelin pelaaminen voi olla paljon mukavampi tapa opetella menneistä ajoista kuin istua nenä kiinni kirjassa.
Korttipelit pitävät mielen virkeänä
Etenkin iän karttuessa on erittäin tärkeää pitää mieli virkeänä ja jumpata aivoja. Tämä onnistuu helposti ja hauskasti esimerkiksi korttipelien avulla. Korttipelit vaativat keskittymiskykyä, kykyä hahmottaa pelin kulkua ja ennakoida tulevia tapahtumia sekä hyvää muistia. Siksi niiden pelaaminen onkin erinomainen treeni aivoille, joka ehkäisee ennalta esimerkiksi muistisairauksien puhkeamista ja ylläpitää kykyä tehdä nopeita päätöksiä.
Korttipelien toinen funktio hyvinvoinnin lisäämisen kannalta on lautapelien tavoin niiden sosiaalinen luonne. Vaikka monia pelejä, kuten pasianssia, pelataan yksin, useimpiin peleihin tarvitaan suurempi peliporukka. Korttipelit ovat jo vuosisatojen ajan ollut oiva syy kutsua ystävät kylään ja istumaan iltaa. Korttien lätkimisen yhteydessä myös kuulumisten vaihto käy sujuvasti. Sosiaalisen elämän ylläpitäminen on hyväksi hyvinvoinnin jokaiselle osa-alueelle, ja yksinäisyys on tutkitusti erittäin vaarallista. Vanhojen ystävien tai pelikavereiden lisäksi korttipelien tiimoilta on helppo tutustua uusiin ihmisiin ja muodostaa uusia ihmissuhteita.
Videopelitkin voivat olla pelaajalle hyväksi
Kolmas pelaamisen muoto, joka on saanut osakseen muita enemmän kritiikkiä ja vastustusta, on tietenkin videopelit. Suurin osa maailman peleistä luultavasti pelataan nykyisin tietokoneiden ruuduilla. Vaikka liika tietokoneen äärellä istuminen ei ole kenellekään hyväksi, videopeleillä on myös hyvinvoinnille positiivisia vaikutuksia.
Muiden pelien tavoin myös videopelit ylläpitävät ja kehittävät aivojen toimintoja. Videopelien vaatima ajattelu esimerkiksi ongelmien ratkomisen ja yhteistyön suunnittelun muodoissa on hyväksi kognitiivisille kyvyille, mikä auttaa pitämään mielen virkeänä. Lisäksi monet videopelit lievittävät stressiä ja auttavat palautumaan esimerkiksi työ- ja opiskelupäivien jälkeen tarjoamalla kognitiivisia haasteita, jotka eivät ole yhteydessä arkisiin velvollisuuksiin.