Avaimet hyvään lomaan

Edessä oleva lomakausi innostaa monia työntekijöitä suunnittelemaan vapaapäivänsä, jotta miellyttävää ajanviettoa riittää yksinoloon, perheelle ja ystävilleen. Loman tulisi tuoda vastapainoa arkiseen aherrukseen ja viedä ajatuksia työstä pois. Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin, miten voit löytää hyvät tavat palauttavaan lomaan.

 

Loma on mukavaa aikaa, mutta se voi tuoda joillekin myös paineita. Koska loma sijoittuu vain tiettyihin aikoihin vuodesta, eikä se ole siis jokapäiväistä puuhaa, voi siihen tulle helposti paineita. Täydellinen loma lienee jokaisen työntekijän haaveena, mutta mielikuva voi tehdä lomasta epämiellyttävää. Nettikasino voi olla yksi tapa viettää aikaa, kunhan muistaa maltillisen ja kohtuullisen pelaamisen.

 

Loman aikana

 

Kun loma koittaa, kannattaa se aloittaa hyvillä mielin rauhoittamalla työhön liittyvät ulkoiset ärsykkeet ja häiritsevät tekijät. Sähköpostiin on hyvä laittaa lomavastaaja ja työpuhelin kannattaa sulkea, jos se on vain mahdollista.

 

Mieli toimii joskus oman tahdon mukaan ja työasiat voivat ilmaantua ajatuksiin lomasi aikana. Silloin mielessä pyörivä työasia kannatta kirjata ylös ja ottaa se esiin loman jälkeen. Jos sinulla työtehtäviesi hoitoon sijainen, voit kertoa asian tarvittaessa hänelle, joka tarpeen tullen ryhtyy työskentelemään asian parissa.

 

Loman tulee olla riittävän pitkä

 

Loman pituus kannattaa olla vähintään kahdesta kolmeen viikkoa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että työntekijän hyvinvointi paranee keskimäärin kahdeksan päivän jälkeen loman aloittamisesta. Kun nämä kahdeksan päivää on lomailtu, jaksaa lomailija olla aktiivinen ja puuhastella itselleen mieluisten asioiden parissa.

 

Virkistynyt lomailija tarttuu tällöin mielellään työlle vastakkaisiin asioihin, jotka edesauttavat puolestaan palautumista ja lepoa. Lomapäiviä kannattaa ripotella myös vuoden ympäri, koska loman vaikutukset haihtuvat melko nopeasti.

 

Nauti lomastasi kohtuudella

 

Lomalla voi myös herkutella ja hieman irrotella, mutta tässäkin kannattaa ehdottomasti muistaa kohtuus. Jos käytät alkoholia lomasi aikana, muista nauttia sitä myös silloin kohtuudella. Kannattaa myös huomioida alkoholittomat vaihtoehdot, joita tulee markkinoille entistä enemmän. Alkoholin käyttö vaikuttaa kehosi palautumiseen ja myös unen laatusi, joten sen käyttöä kannattaa tarkkailla lomallakin.

 

Herkuttelu on sallittua lomalla, mutta siinäkin kannattaa ottaa kohtuullinen ote käyttöön. Sokeri ja rasva tunnetusti heikentävät hyvinvointia ja sen sijaan sinun kannattaa tarkistaa ravitsevien herkkujen variaatio. Kesä on esimerkiksi marjojen ja joidenkin hedelmien kulta-aikaa ja makeat mansikat ovat oivallinen tapa laittaa suu makeaksi.

 

Totuttelua loman jälkeen

 

Kun loma on päättynyt ja lomailija on palautunut arjen kuormastaan, on töihin paluun aika. Ajatus arkeen palaamisesta voi aiheuttaa joillekin levottomuutta ja jopa ahdistustakin. Tätä voi hillitä palaamalla töihin keskellä viikkoa. Jos mahdollista, sinun kannattaa ajoittaa työhön paluusi keskellä viikkoa, jolloin saat pehmeämmän alun töihisi. Ensimmäinen työviikko on lyhyempi, jolloin se ei tunnu raskaalta käytännön eikä ajatuksen tasolta. Loman voi aloittaa vastaavasti myös keskellä viikkoa, jolloin saat halutessasi täydet viikot lomaasi.

 

Loman jälkeen työkuorma voi tuntua suurelta. Sitä ei kannata pelästyä, eikä sen aiheuttamaa väsymyksestä kannata kauhistua. Keholle ja mielelle on luontaista tottua uuteen vuorokausirytmiin ja se saattaa ottaa aikansa. Jos lomalta paluu on suunniteltu hyvin, sinulla on edessäsi kohtuulliset rutiinit ja tehtävät, joista on helppo aloittaa ja totutella pikkuhiljaa takaisin arkeen.

 

Ota rennosti lomasi suhteen

 

Loma on hyväksi sinulle, vaikkei se vastaisikaan täysin odotuksiasi ja kaikki eivät menisi suunnitelmiesi mukaan. Se on myös hyväksi, vaikket kyennyt tekemään lomasi aikana kaikkia toivomiasi asioita joko yksin, perheesi tai ystäviesi kanssa.

 

Jos joku tekemättä jätetty asia jää kalvamaan, voit kirjata sen ylös ja suunnitella sen toteuttamista seuraavalla lomallasi. Näin työntekokin sujuu helpommin, kun työskentelet kohti seuraavaa ansaittua lomaasi.