Hyviä vinkkejä selän voimistamiseen

Monet käyvät kuntosalilla voimistaakseen hauislihaksiaan, etsimässä sixpackia vatsalihaksistaan ja nostamassa jalkapainoja, jotta pohkeet näyttäisivät paremmalta. Moni kuitenkin jättää voimistamatta selkäänsä, joka on kuitenkin tärkeimpiä osia kehossamme.

Selän voimistamiseksi on olemassa monia hyviä vinkkejä, joista olemme keränneet tärkeimpiä tähän artikkeliin. Selkää voi vahvistaa ja treenauttaa niin kotona kuin töissä tauollakin. Etätyöntekijöillä on tässä suhteessa etu, sillä ei tarvitse miettiä työkavereiden tuijotusta, jos aloittaa tehokkaan jumpan työn tekemisen lomassa.

Jalkojen ja käsien nostelua

Ole nelinkontin lattialla ja aloita nostamaan ensiksi oikeaa kättä ja vasenta jalkaa mahdollisimman suoraksi. Yritä sitten koskettaa niitä vatsasi alla, jolloin liike voi tuntua enemmänkin vatsalihaksissa.

Tämän jälkeen seiso haara-asennossa ja laita toinen jalka taakse. Kurota käsiä ylhäälle ja eteenpäin. Pysy tässä asennossa hetkisen ja sen jälkeen voit vaihtaa jalkaa, tekemällä samanlaiset liikkeet. Jää seisomaan haara-asentoon muutaman kerran jälkeen. Ojenna kädet eteenpäin ja ota käsistäsi kiinni. Nosta polveasi, jonka jälkeen voit kiertää vartaloasi sille puolelle, missä polvi on nostettuna. Alavartalon pitää olla samassa asennossa kuin aluksi ja yritä jäykistää keskivartaloasi. Tee sama liike nostamalla toinen polvi.

Lopuksi voit mennä makaamaan maahan kyljelleen. Nosta sitten itsesi niin että kyynärvarsi ja toinen jalka kannattelee sinua. Nosta lantiotasi ylös maasta. Vaihda sitten kylkeä ja toista sama liike. Tee tätä muutaman kerran.

Venyttely on tarpeen

Toimistotyöntekijöiden suurimpana haittana on istuminen pitkään, joskus jopa 8 tuntia päivässä. Tähän voi auttaa niin sanottu seisomapöytä, jolloin tietokoneen näppäimistö on juuri oikealla korkeudella ergonomian takaamiseksi. Seisomapöydän on hyvä olla sähköinen, jotta korkeutta voi säätää.

Venytteleminen on myös hyvä tapa pitää huolta selästä. Nouse ylös puolen tunnin välein ja lähde kävelemään hetkiseksi vaikka toimiston seinästä toiseen.

Yksi asia, minkä moni saattaa unohtaa ihmetellessään selkäkipujensa lähdettä ovat toimivat, terveelliset, ergonomiset ja vankat sängyt. Jos sänky, jossa nukut, on vanha ja jos se sisältää myös vanhan kuhmuisen patjan, voit olla kohtuullisen varma siitä että sänkysi on selkäkipujesi syy. Tähän ei auta välttämättä edes selän voimistaminen, vaan sängyn vaihtaminen.