Lihaskuntoa voi harjoittaa myös kotona

Ovatko kuntosalikerrat jääneet vähemmälle? Siinä ei ole välttämättä hätää, sillä muutaman viikon tauko voi olla hyväksi voimaharjoittelulle. Lihakset kasvavat paremmin kun joskus pitää taukoa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kotonakin voi treenata lihaskuntoa. Sopivia harjoituksia kotona treenattavaan lihaskuntoon ovat esimerkiksi jalkakyykky, reidenojennus, pohjenousu, reidenkoukistus, selänojennus ja istumaannousu. Jos kotoa löytyy sopivia voimailuvälineitä, kasvavat mahdollisuudet entisestään.

Muutama kerta viikossa riittää

Lihasvoimaharjoittelua kannattaa harjoittaa 2 – 3 kertaa viikossa, mutta samalla kannattaa pitää mielessä ettei treenaa perättäisinä päivinä. Parhaimpia tuloksia saa jos sarjoja tehdään niin kauan, että kunto meinaa jo loppua. Jos lääkäri on käskenyt välttää fyysistä rasitusta, niin silloin ei saa tietenkään treenata niin raskaasti.

Lihaskuntoharjoittelussa on järkevää tehdä ensi ylävartalon liikkeitä ja sen jälkeen alavartalon liikkeitä. Kuukauden kuluttua voi vaihtaa tätä järjestystä halutessaan, joten harjoitteluun tulee sopivasti vaihtelua. Ei ole myöskään pahitteeksi vaihtaa harjoittelun järjestystä vaikka kerta viikossa, jos näin treenaaja haluaa tehdä.

Voimaharjoittelua voi tehdä myös aluksi vain kerran viikossa, jolloin sillä ylläpidetään siihen asti saavutettuja tuloksia useita kuukausia. Näin ei lihasvoima ainakaan pääse laskemaan.

Lihasvoimaharjoittelua voi harjoittaa myös ikääntyneet ja huonokuntoiset, jos lihasvoimaharjoitteet tehdään sopivan rauhallisesti. Ikääntyneet ja huonokuntoiset voivat tarvittaessa pyytää personal traineria apuun alussa, jos sellainen on saatavilla. Kuntosaleilla on usein omia personal trainereita, joilta saa hyviä vinkkejä. Usein myös ensimmäinen personal trainer -kerta saattaa olla maksuton kokeilu.

Muita ammattilaisia ovat fysioterapeutit, jotka ohjaavat muutenkin iäkkäitä oman työnkuvansa puitteissa.

Kuntosaleilla treenaaminen voi olla tehokkaampaa

Lihasvoimaharjoittelu on siis mahdollista kotona, mutta kuntosaleilla oikeiden ja monipuolisimpien harjoitteiden tekeminen on paljon helpompaa. Kuntosaleilla on oikeanlaiset laitteet juurikin lihasvoiman kasvattamiseen ja ne antavat sopivasti vastusta, jota pystyy myös säätämään oman mielensä ja fyysisten ominaisuuksien mukaan.

Kuntosaleilla treenaaminen voi myös olla mukavampaa ja sitouttavampaa, sillä treenaaminen muiden kanssa voi antaa vertaistukea. Edellä mainitut personal trainerit eli henkilökohtaiset ohjaajat ovat myös sopiva tuki ja apu varsinkin alussa. He voivat koostaa treenaajalle sopivan ohjelman, jota hän voi noudattaa itsenäisesti vielä sen jälkeen, kun personal trainerin kanssa treenatut kerrat ovat kulutettu loppuun.

Taukoja ja herkutteluja sopivasti väliin

Kuten kaikki muukin liikunta, lihasvoimaharjoittelu vaatii myös taukoja. Kerta viikkoon riittää aloittelevalle tai pitkään taukoa pitäneelle, mutta sen jälkeen 2 – 3 kertaa viikossa on sopiva määrä, jotta lihakset sekä pysyvät kunnossa mutta myös kasvavat ja kiinteytyvät.

Koskaan ei saa olla liian ankara itselleen, vaan joskus voi myös herkutella, kunhan siitä ei tule tapa. Kesäaikaan voi maistua täysi-ikäiselle myös alkoholipitoiset virvokkeet. On aivan sallittua tilata kotiin toimituksella Rekorderlig cider 24 pack -paketti rajakaupoista, kunhan pitää alkoholijuomien kulutuksen kohtuudessa. Grillaaminen ei sekään ole kiellettyä, mutta lihan lisäksi lautasella tulisi olla riittävä määrä kasviksia.

Lihasvoima tarvitsee siis treeniä mutta myös taukoja.