Tauko työpäivän aikana kannattaa – ota nämä vinkit käyttöön

Työpäivät voivat olla nykyisin intensiivisiä ja ne täyttyvät vauhdikkaista käänteistä. Hurjassa menossa työntekijä kuormittuu helposti, vaikka mukaansatempaava työ onkin samalla antoisaa. Vireyttä voi ylläpitää riittävillä tauoilla ja niitä kannattaa sisällyttää arkeen säännöllisellä aikataululla.

Taukojen pitäminen on hyväksi monesta syystä. Päällimmäisenä sen voidaan todeta lisäävän työtehokkuutta. Tehtäviin keskittyminen on helpompaa, jolloin ne suoritetaan onnistuneemmin. Tauot antavat tilaa mielelle, jolloin ajatukset alkavat rullata uudella tavalla. Tämä on tärkeää esimerkiksi luovissa työtehtävissä.

Kirkasta mieltäsi ja luo rutiineja

Tauot selkiinnyttävät ajatuksenkulkua, jolloin priorisointien määritteleminen tulee helpommaksi. Etäisyys asioihin auttaa hahmottamaan tärkeimmät tehtävät listalta. Taukoilusta puhuttaessa emme viittaa vain lounastaukoon, vaan taukoja kannattaa ujuttaa enemmänkin. Niiden ei tarvitse olla erityisen pitkiä, sillä parin minuutin levähdyskin riittää.

Kun taukoja alkaa lisätä pontevasti, voi niistä tulla rutiinia pidemmällä aikavälillä. Parhaassa tapauksessa taukojen pitäminen on erittäin luontevaa ja jopa ehtona työnteolle. Kokeile erilaisia taukotapoja ja valitse itsellesi niistä mieluisimmat ja sopivimmat. Älä tartu helpoimpaan vaihtoehtoon, eli puhelimeen tarttumiseen. Vaikka mobiilisti voi tarkistaa helposti esimerkiksi pitkävetovihjeet.xyz, kannattaa se jättää työpäivän ulkopuolelle.

Raittiilla ilmalla virkeyttä keholle ja mielelle

Työpäivän aikana kannattaa mennä ulos, jos työn olosuhteet sen vain suinkin sallivat. Happihyppely on erinomainen tapa saada virtaa kehoon varsinkin, jos työskentelee paljon kotona. Siihen kannattaa ryhtyä erityisesti kaamoksen keskellä, koska päivänvalo auttaa ylläpitämään paremmin vuorokausirytmiä, joka voi olla hakusessa pimeinä kuukausina.

Energisyys nousee kohisten, kun keho ja aivot saavat raitista ilmaa. Keskittyminen parantuu ja liike antaa kaivattua vaihtelua staattiseen istuma-asentoon. Aktiivisuus tulee erityisen tärkeäksi, jos työasentoa ei voi muuttaa päivän aikana. Laita takki päälle ja mene hetkeksi ulos.

Syö lounas eri huoneessa – pitkävetovihjeet.xyz ehtii myöhemminkin

Lounas on tärkeä osa päivää monella tavalla. Ihminen tarvitsee ravintoa, mutta lounas tarjoaa myös henkistä energiaa. Silloin voi jutella työkavereiden kanssa tai suunnata ajatukset muualle. Syö lounas pieteetillä, äläkä hotkaise sitä työpisteellä. Jätä laitteet pois, vaikkakin esimerkiksi pitkävetovihjeet.xyz olisi kiinnostavaa luettavaa. Käytä lounaaseen tarkoitettu aika kunnolla ja nauti se ilolla.

Lounastauko on sosiaalisestikin tärkeä hetki. Juttele rauhassa työkaveriesi kanssa ja viekää ajatuksenne pois työnteosta. Lounastauko katkaisee erinomaisesti hetkisen aamupäivän ja voi rauhoittaa loppupäivän työskentelytahdin.

Tauko on tauko – jätä työasiat sivuun

Tauon tarkoitus on keskeyttää työnteko hetkeksi. Silloin työnteko pitää jättää sivuun ja tehdä jotain muuta. Älä ota puhelinta mukaan tauollesi, vaan jätä kiinnostavat pitkävetovihjeet.xyz myöhemmäksi. Tauko kannattaa käyttää lepoa varten, koska muuten siitä ei ole kovin paljon hyötyä.

Taukojumppa on hyvä keino päästää irti laitteista tauon aikana. Keho saa samalla liikettä, eivät kädet ehdi puhelimeen. Taukojumpan kestoksi riittää ihan parikin minuuttia ja sen aikana voi ravistella käsiä ja jalkoja. Vireystaso nousee ja veri kiertää. Lihasjumit ja -kireydet saavat mukavasti helpotusta.

Et tarvitse jumppaa varten mitään ihmeellisiä välineitä, vaan oman kehon paino riittää. Jos haluat panostaa taukojumppaan, voit hankkia työpaikallesi esimerkiksi kepin tai kuminauhan. Ne tehostavat avauksia ja pumppauksia, eivätkä vie paljoa tilaa.

Pysähdy hengitysharjoituksilla

Kiireeseen ja stressiin auttaa yleensä pysähtyminen. Ota askel loitommas ajatuksistasi ja tee hengitysharjoitus. Sulje silmäsi ja keskity hengittämiseen. Voit tehdä sen helposti työpisteestäsi käsin, koska siihen riittää istuminen paikoillaan. Jos työpaikastasi löytyy erillinen hiljainen taukohuone, voit suunnata sinnekin.

Hengitysharjoitukseenkaan ei tarvitse käyttää montaa minuuttia – jo parin minuutin puhalteleminen riittää. Voit asettaa puhelimeesi hälytyksen pariksi minuutiksi, minkä jälkeen suljet silmäsi ja hengität syvään sisään ja ulos.