Pidä huolta myös tietokoneesi hyvinvoinnista. 5 syytä muistaa antivirus-ohjelmisto

Käytät päivittäin paljonkin aikaa ja ajatusta erilaisiin toimiin oman hyvinvointisi parantamiseksi. Harjaat hampaat aamuin illoin, syöt D-vitamiinia ja muita lisäravinteita, seuraat päivän aikana ottamiesi askelten määrää, valitset lounaaksi salaatin tai kasvissosekeiton, meditoit… Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mutta syökö omaa hyvinvointiasi vähän tieto siitä, että olet jättänyt tietokoneesi ”hyvinvoinnin” oman onnensa nojaan?

Ihmisellä on vastustuskykyä omasta takaa, tietokoneella ei

Kun puhutaan tietokoneen virusturvallisuudesta, käytetään usein vertausta taloihin. Ethän jätä ovea auki murtovarkaille, vaan laitat ovet lukkoon ja ikkunat kiinni. Voimme kuitenkin vetää yhtä luontevan aasinsillan myös ihmisen kehon ja tietokoneiden välille.

Meille alkaa kehittyä jo ennen syntymämme hetkeä vastustuskyky erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. Liikumme ympäristössä, jossa kohtaamme erilaisia haasteita immuunipuolustukselle, joten vastustuskykymme kasvaa ja kehittyy vuosien aikana. Myös tietokoneisiin on jo rakennettaessa nykyisin asennettu tietoturvaa parantavia ominaisuuksia.

Vähän ihmisen tavoin myös tietokone ”liikkuu” ympäristössä, jossa se törmää erilaisiin riskeihin. Liikkumisella viittaan luonnollisesti Internetiin. Jos sinä matkustelisit koko ajan ympäri maailman, sinulla pitäisi olla valtava määrä rokotuksia otettuina kaikenlaisia eri maailmankolkissa liikkuvia taudinaiheuttajia vastaan. Netissä tietokoneesi on yhteydessä maailman lähes jokaiseen kolkkaan. Riskit ovat todelliset, joten mieti hetken ajan, miten voit parantaa toiminnan turvallisuutta – ja miksi.

Tässä sinulle viisi hyvää syytä pitää huolta tietokoneesi virusturvallisuudesta ja hankkia siihen sopiva ohjelmisto. Hyvin asiansa ajavan virustorjuntaohjelmiston voit käydä nappaamassa itsellesi vaikkapa Avast-Antivirukselta: avast-antivirus.fi.

Virus voi aiheuttaa tietokoneelle valtavasti ongelmia

Internetin ihmemaasta mukaan tarttunut tietokonevirus voi vaikuttaa yhtä pahasti tietokoneen toimintaan kuin ihmiseen tarttunut tauti. Lista haittaohjelmien tuomista vitsauksista on pitkä.

Virus voi

  • hidastaa tietokonetta
  • vahingoittaa tai tuhota koneelle tallennettuja tiedostoja
  • vaikuttaa koneen kiintolevyyn
  • aiheuttaa koneen ”kaatumisen” jopa useita kertoja päivässä
  • hävittää dataa tietokoneelta
  • estää tietokonetta suorittamasta tehtäviä.

Virustorjunta estää myös tartuttamisen eteenpäin

Tietokoneesi voi olla vanha romu, jolla säilytät korkeintaan vahingossa Lataukset-kansioon jääneitä vanhoja nettitestien tuloksia. Ei siis ehkä tunnu niin tärkeältä pitää virustorjunnasta huolta. Viruksiin on kuitenkin rakennettu useimmiten se ominaisuus, että ne pyrkivät levittämään itseään eteenpäin mahdollisimman paljon. Kun käyttämäsi kone on viruksen saastuttama, voit täysin haluamattasi tartuttaa viruksen ystäviesi, perheenjäsentesi tai työkavereidesi järjestelmiin.

Hakkereilta kannattaa suojautua

Myös sinulla on varmasti jotain salattavaa, kun puhutaan verkkorikollisista. Et halua henkilötunnustasi tai mitään salasanojasi hakkereiden haltuun. Julkisuuteen viime aikoina tulleet tietomurrot ja niiden seuraukset uhreilleen ovat osoittaneet, että hakkereilta todella kannattaa suojautua. Rikollisilla riittää varmasti mielikuvitusta siihen, miten he pääsevät vahingoittamaan ihmisiä haltuunsa saamilla tiedoilla.

Pidät salasanasi turvassa

Tietyt verkossa käytettävät palvelut ovat avainasemassa arjessasi. Käyt ehkä Facebookissa joka päivä? Käytät Sanoma-tiliä? Käytät ainakin sähköpostia. Kaikkiin näihin palveluihin pääset kirjautumaan yksinkertaisesti käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Et varmastikaan halua, että nämä kirjautumistiedot päätyvät jonkun vieraan ihmisen käyttöön! Viruksentorjuntaohjelmisto auttaa pitämään tiedot turvassa.

Koneesi toimii nopeammin

Haittaohjelmistojen rasittama tietokone on hidas. Kuormitavat taustaprosessit tekevät sen, että koneesi raksuttaa yksinkertaisiakin tehtäviä aina vain pidempään ja pidempään. Ei ole myöskään kivaa, kun tietokone ottaa tavakseen kaatuilla ilman mitään näkyvää syytä. Tietokoneen käyttäminen siis pysyy kokonaisuutena mukavampana ja sujuvampana, kun mukaan ei ole hypännyt ikäviä viruksia.

Innostuitko ajattelemaan myös tietokoneesi hyvinvointia? Hienoa! Hyvä lisä toimivan virustorjunnan hankkimisen jälkeen on tutustua VPN:n mahdollisuuksiin. VPN piilottaa koneesi IP-osoitteen sivustoilta, joilla vierailet. Näin epämääräiset toimijat eivät pääse seuraamaan liikkeitäsi verkossa. VPN:stä voit lukea lisää Ilmainen VPN -sivustolta ilmainenvpn.fi.