Lepo on tärkeää hyvinvoinnille

 

Nyt kun useimmilla kuluu useita viikkoja ja jopa kuukausia neljän seinän sisällä, on tämän jälkeen monilla himo päästä kuntoilemaan ja pudottamaan painoa. Toki nytkin on mahdollista ulkoilla ja urheilla ulkona, mutta Suomen kevät ei anna useinkaan hirveästi motivaatiota liikkumiseen.

 

Se mitä moni tekee väärin, on kuntoilun aloittaminen liian rankasti ja tiheästi. Kun kuntosalit aukeavat, voi käydä kuten monille uuden vuoden lupausten antamisen jälkeen – kuntoilu ja voimailu ottaa liian suuren osan viikosta ja pahimmillaan kiinteyttämiseen hurahtaneet viettävät salilla aikaa viikon jokaisena päivänä. Tämä ei ole terveellistä ja sitä paitsi liian tiheä kuntoilun aloitus saa sen takuuvarmasti maistumaan nopeammin puulta.

 

Kuntosalille muutama kerta viikossa alkuun

 

Kuntosalilla kannattaa aluksi käydä noin kolme kertaa viikossa ja silloinkin kannattaa aloittelijan ottaa hiukan rauhallisemmin alkuun. Vaikka suurentuneet jenkkakahvat saattaisivat häiritäkin, niiden pois saamiseksi kannattaa ottaa pitkän tähtäimen suunnitelma. Tällä tavalla liiallinen paino ja ylimääräinen rasvakerros kehossa pysyy poissa pidempään.

 

Painon pudotukseen ei muutenkaan pelkkä salilla käyminen auta, sillä sen ohella pitää tehdä muutakin. Yksi tärkeä tapa on ruokavalion muuttaminen terveellisempään suuntaan. Välttämättä ei edes tarvitse vähentää syömistä vaan lisäämälläkin voi laihtua, jos syö oikein. Herkkuja voi syödä, mutta esimerkiksi tiettynä päivänä viikosta. Punaisen lihan käyttöä kannattaa rajoittaa, mutta ottaa sen tilalle jotain muuta proteiinipainotteista. Kasviksien syönnistä on toitotettu jo vuosikymmeniä, eikä tämä kehotus ole kärsinyt inflaatiota edelleenkään.

 

Liikkuminen on tärkeää

 

Salilla käymisen ja ruokavalion muuttamisen ohella pitää myös liikkua. Monilla lenkkeilyharrastus saattaa lähteä lapasesta koronakaranteenin jälkeen ja monet aloittavat himojuoksemisen samaan tapaan viikon jokaisena päivänä. Jos on pakko päästä ulos, kannattaa pohtia, voisiko joinakin päivinä kävelylenkki korvata veren maku suussa juoksemisen.

 

Jos aikoo pudottaa painoa ja kiinteytyä pidemmällä tähtäimellä, kuten pitäisi, kannattaa ottaa huomioon myös levon tärkeys. Juoksulenkkien ja kuntosalikäyntien välissä pitäisi olla myös keholla aikaa levätä. Tällöin myös mieli voi levätä kunnolla. Urheilua ei tarvitse edes ajatella, vaan katsoa hyvällä omalla tunnolla vaikkapa scifi-elokuvia, kuten 12 Apinaa.

 

Kohtuus kaikessa, myös terveysintoilussa!