Nykyään on lähes mahdoton olla kuulematta erilaisista kryptovaluutoista, jotka ovat pikkuhiljaa kasvattaneet suosiotaan. Usein mieleen tulevat Bitcoinit, kun puhutaan digitaalisista valuutoista, mutta Ethereum on toinen suosittu kryptovaluutta, jota ostetaan ja käytetään nykyään. Miten ja miksi Ethereum löysi tiensä kryptovaluuttojen huipulle? Juuri tähän perehdytään lisää tässä artikkelissa.
Miten Ethereum toimii?
Ethereum on monella tapaa kuin Bitcoin, vaikka digivaluutoilla onkin tiettyjä eroja. Siinä missä Bitcoin on ensimmäisen polven kryptovaluutta, Ethereum-alustaan liittyvä Ether (ETH) on toisen polven kryptovaluutta. Tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoin on itsessään lohkoketjuvaluutta, mutta Etherum on alusta, jonka pohjalle on perustettu esimerkiksi muita kryptovaluuttoja.
Valuutta perustuu lohkoketjuteknologiaan, mikä tarkoittaa sitä, että maksutapahtumat ja muut ohjelmoidut lisäominaisuudet tallentuvat digitaalisena koodina omaan lohkoonsa, johon ulkopuolisten toimijoiden on hyvin vaikea päästä käsiksi. Ethereum on alusta, jolla on oma lohkoketju, ja jonka pohjalta voi rakentaa esimerkiksi älysopimuksia, hajautettuja sovelluksia ja uusia kryptovaluuttoja. Alustalle muodostettuihin älysopimuksiin pystyy ohjelmoimaan reunaehtoja, jotka aktivoituvat, kun muut ehdot on täytetty, mikä tekee älysopimuksista yleensä hyvin turvallisia ja luotettavia. Toisaalta jos tämän älysopimuksen on ohjelmoinut väärin, ei sitä myöhemmin pysty enää muuttamaan.
Yleisesti sanottuna Ethereum ei siis varsinaisesti olekaan kryptovaluutta, vaan alusta, jolle monet muut kryptovaluutat on perustettu. Ethereum-alustaan on kuitenkin liitetty erillinen Ether-valuutta, johon yleensä viitataan myös, kun puhutaan Ethereumista. Ethereumin tarkoitus on siis tehdä maksutapahtumista mahdollisimman turvallisia ja mutkattomia. Jos maksuja hoitaa esimerkiksi pankin kautta, ovat maksutiedot pankille aina tiedossa, eikä lisämaksujen ja verojen maksultakaan voi välttyä.
Mikä on Ethereumin rooli kryptovaluuttojen markkinoilla?
Koska niin monet muut kryptovaluutat perustuvat Ethereumiin, vaikuttaa sen kurssin taso ja toimivuus suoraan muihin valuuttoihin. Jos siis Ethereumin kurssi on nousussa, nousevat muidenkin digivaluuttojen kurssit, mutta jos kurssi kääntyy laskuun, on muidenkin kryptovaluuttojen kurssi laskussa. Yksi ainoista kryptovaluutoista, joka ei ole niin riippuvainen Ethereumin arvosta ja sen kurssista, on Bitcoin, minkä takia usein sanotaankin, että Bitcoinin kurssi on hieman vakaampi kuin monien muiden kryptovaluuttojen kurssi.
On tärkeää, että Ethereum toimii kryptovaluuttojen alustana mahdollisimman mutkattomasti, sillä muuten muiden digivaluuttojen käyttö häiriintyy automaattisesti. Vaikka lohkoketjuteknologian koodeja on hyvin vaikea hakkeroida, ne ketkä tuntevat teknologian salat, ovat muutamaan otteeseen osanneet myös hakkeroida järjestelmän. Tämä tekeekin kryptovaluutoista hieman epävakaan sijoituskohteen, sillä mikäli Ethereum hakkeroidaan, se romahduttaa monet muutkin kryptovaluutat.
Mitkä kaikki asiat ovat vaikuttaneet Ethereum kurssiin?
On yleisesti tiedossa, että kryptovaluuttojen kurssit eivät ole kovin tasaisia, vaan ne vaihtelevat paljon kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos siis Ethereumille riittää ostajia, on siihen liittyvän valuutan kurssi myös kasvussa. Jos taas yleinen kryptovaluuttojen suosio romahtaa esimerkiksi uutisen tai julkisuuden henkilön mielipiteen seurauksena, vaikuttaa se suoraan myös Ethereumin kurssiin. Esimerkiksi Elon Musk on hyvin tunnettu kryptovaluuttoihin liittyvistä kommenteistaan, jotka ovat liikuttaneet muun muassa Bitcoinin kurssia suuntaan, jos toiseenkin.
Mikäli siis on sijoittanut kryptovaluuttaan, pitää olla hyvin kärryillä sen suhteen, miten suosittuja kryptovaluutat kullakin hetkellä ovat. Koska kryptovaluuttojen kurssit ovat niin herkkiä vaihtelemaan, ei niihin suositella investoimaan suuria summia. Moni sijoittaja pitääkin kryptovaluuttoihin sijoittamista pikemminkin hauskana kokeiluna.
Kryptovaluuttojen suosio tulee kasvamaan tulevaisuudessakin
Koska maailma digitalisoituu kasvavaa vauhtia, tulee kryptovaluuttojenkin suosio kasvamaan. Ethereumilla on tässä kehityksessä valtavan tärkeä rooli, sillä monet muut kryptovaluutat perustuvat sen pohjalle. Kryptovaluuttojen käyttämä teknologia tulee todennäköisesti kehittymään tulevaisuudessa vielä lisää.