Ethereum on ollut kiistatta jo vuosia johtava älysopimusalusta niin suosioltaan, kuin myös kehitykseltään. 15.9.2022 Ethereumiin tehtiin kauan suunniteltu muutos, kun Proof of Work -konsensusalgoritmistä siirryttiin käyttämään Proof of Stake -algoritmiä.
Muutos on sen verran iso, että muuttunutta Ethereumia kutsutaan termillä Ethereum 2.0. Sinänsä Ethereum 2.0 ei ole virallinen nimi päivitykselle, vaan pikemminkin käyttäjien yleisesti käyttämä termi. Virallinen nimi päivitykselle on The Merge (sulautuminen).
Päivitystä suunniteltiin pitkään
Vuoden 2013 lopulla Vitalik Buterin julkaisi white paperin siitä, mistä tulisi Ethereum. Hanke perustettiin vuonna 2014, ja siihen osallistuivat Vitalik Buterin, Cardanosta tuttu Charles Hoskinson, Polkadotin luoja Gavin Wood ja muita keskeisiä osallistujia. Eniten Ethereum on henkilöitynyt Vitalik Buteriniin, mutta taustalla on siis ollut myös muita päteviä henkilöitä.
Ethereum 2.0:n visio juontaa juurensa projektin alkuvaiheisiin. Jo ennen Ethereumin julkaisua keskusteltiin Proof-of-Stake-konsensuksesta. Ethereumin kurssissa on siis jo pitkään otettu huomioon muutos ainakin jollain tasolla. Muutos voi kuitenkin tarjota hyviä mahdollisuuksia sijoittajille, sillä Ethereumin arvo on kaukana sen huipustaan vuodelta 2021. Sijoita Ethereumiin ja kryptovaluuttoihin yleisestikin aina harkiten ja sijoitussalkun hajauttaminen on yleensä järkevää.
Erimielisyydet siitä, mihin suuntaan Ethereumin olisi mentävä, saivat aikanaan Hoskinsonin ja Woodin (muiden muassa) eroamaan Etherium-projektista. Hoskinsonin ja Woodin saavutuksista huolimatta (Cardano ja Polkadot) ne kalpenevat Ethereumin markkina-arvon rinnalla.
Ethereum-lohkoketju lanseerattiin 30. heinäkuuta 2015. Sen jälkeen on nähty joukko niin sanottuja hard forkkeja ja päivityksiä, jotka auttoivat tasoittamaan tietä kohti Ethereum 2.0:aa. Muutosta Proof of Stakeen suunniteltiin vuodesta 2016 lähtien. Isoja hard forkkeja ovat olleet varsinkin Istanbul ja Constantinopole vuodelta 2019, Byzantium vuodelta 2017 ja Homestead vuotta aiemmin.
Päivitykselle oli jo painetta
Viime vuosina Ethereum 2.0 on ollut suosittu aihe niin paljon sijoittavien kuin harrastajienkin keskuudessa, voidaan jopa sanoa, että painetta muutokselle on ollut olemassa. Alalle on viime vuosina tullut noin kaksi tusinaa skaalautuvuuteen keskittyvää älysopimusalustaa, jotka ovat saaneet Ethereumin näyttämään osittain jopa vanhanaikaiselta teknologialta. Proof of Work:stä oli tullut Ethereumille taakka sijoittajien silmissä.
Kun Proof of Work -konsensuksesta luovuttiin syyskuussa, Ethereumin kapasiteetti kasvoi jopa satakertaiseksi. Myös Polygon-sivuketjut sekä Arbitrum- ja Optimism-Layer 2 -ratkaisut parantavat Ethereumin skaalautuvuutta. Voidaan jopa sanoa, että päivityksen myötä Ethereumista tuli seuraavan sukupolven älysopimusalusta.
Ethereumin kurssi ei reagoinut vahvasti päivitykseen syyskuussa. Toisaalta tämä oli ihan odotettua, sillä olihan muutosta suunniteltu avoimesti jo niin pitkään ja muutos oli enemmän tai vähemmän jo sijoittajien tiedossa. DeFi-sektorissa muutoksella on varmasti positiivisia vaikutuksia Ethereumin markkinaosuuteen, joka on parhaimmillaan ollut yli 90 prosenttia.
Ethereumin louhinta loppui
Ethereum 2.0 -projekti on osoitus myös siitä, että myös älysopimusalustojen on kehityttävä jatkuvasti, muuten uudet innovatiiviset projektit ajavat niiden ohi. Kehitystä varten hankkeen on oltava jatkuvasti uskottava ja kehittyvä, muuten parhaat kehittäjät siirtyvät muihin hankkeisiin tai perustavat omiaan.
Yksi Ethereumin pahimmista kilpailijoista tällä hetkellä on Polkadot, joka otti vaikutteita Ethereumin visiosta tulla multi-chain-alustaksi. Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta yksi asia on varma: kehitys on väistämätöntä myös kryptomaailmassa.
Ethereum 2.0 ei löydy virallisista papereista päivitykseen liittyen, vaan päivityksestä käytetään virallisesti termiä The Merge, joka suomeksi tarkoittaa sulautumista. Ethereum siirtyi päivityksen myötä varantotodistemalliin (Proof of Stake) työntodistemekanismista (Proof of Work).
Esimerkiksi maailman suosituin ja ensimmäinen kryptovaluutta Bitcoin käyttää yhä Proof of Work -konsensusta, jonka heikkous on esimerkiksi valtava sähkön tarve louhimisen yhteydessä. Yksinkertaistettuna Proof of Work viittaakin siis louhintaan.
The Merge on protokollan päivitys
Ethereumin siirtymistä Proof of Stake -konsensukseen suunniteltiin vuodesta 2016 lähtien ja Vitalik Buterin mainitsi jo vuoden 2013 white paperissa, että todennäköisesti Ethereum siirtyy Proof of Stake -konsensukseen (PoS) lähitulevaisuudessa. Aikaa Merge-päivityksen suunnittelulle on siis varmasti ollut.
Tämä transitio uuteen malliin kulkee nimellä The Merge. Merge on ennen kaikkea protokollan päivitys, jossa poistetaan tarve louhimiselle ja samalla mahdollistetaan Ethereumin verkon oikeellisuus panttaamalla, eli ”steikkaamalla”, Etheriä. Ether on Ethereum-verkon natiivitoken, eli rahake, jota käytetään Ethereum-verkossa transaktiomaksujen eli ”gas fee” maksamiseen.
The Merge on merkittävä päivitys Ethereumille, sillä sen on odotettu ratkaisevan useita alustan heikkouksia turvallisuuteen ja skaalautuvuuteen liittyen. Monet yhteisön jäsenet odottivat tätä parannusta innokkaasti jo vuosia. Syyskuussa The Merge -päivitys saatiin viimein maaliin ja monet sijoittajat ja kehittäjät ovat tyytyväisiä lopputulokseen.
Miten Beacon Chain liittyy The Merge -päivitykseen?
Joulukuussa 2020 Beacon Chain lanseerattiin Ethereumin verkossa. Beacon Chain olikin ensimmäinen vaihe siirtyä käyttämään varantotodistetta (PoS) ja se liittyy oleellisesti The Merge -päivitykseen. Käytännössä sillä viitataan lohkoketjuun, joka sekä tallentaa että hallitsee validaattoreiden tietokantaa.
Käytännössä The Merge -päivitys tarkoitti sitä, että Ethereumin perinteinen pääverkko sulautettiin varantotodistejärjestelmään, jota juuri Beacon Chain koordinoi ja hallitsee. Ethereumin kyvykkyys suorittaa älysopimuksia tuotiin siis Beacon Chainiin pääverkosta. Juuri tästä sulautumisesta (englanniksi merge) päivitys sai nimensäkin.
The Merge -päivityksen tärkein hyöty on, että se tekee Ethereumista skaalautuvamman ja turvallisemman. Esimerkiksi The Merge -päivityksen ansiosta Ethereumissa on nyt mahdollista käsitellä noin 10 000 transaktiota sekunnissa (TPS), mikä on merkittävä parannus verrattuna aiempaan TPS-nopeuteen.
Miksi Ethereumin arvo on niin korkea?
Ethereum on saanut paljon huomiota suurilta rahoituslaitoksilta, yrityksiltä ja jopa valtiollisilta organisaatioilta, koska sen avulla osapuolet voivat automatisoida toimintojaan. Ethereumin avulla kehittäjät voivat luoda älykkäisiin sopimuksiin perustuvia sovelluksia koodauskieltä käyttämällä. Älykkäät sopimukset ovat koodattuja, itseään toteuttavia ehtoja, jotka eivät vaadi ihmisen väliintuloa.
Älykkäät sopimukset ovat tulevaisuudessa olennaisen tärkeitä vuokrasopimusten, itsestään ajavien autojen, terveydenhuollon potilastietojen ja muiden luottamukseen perustuvien toimintojen toiminnassa. Tämä monipuolisuus onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi Ethereumin arvo on kasvanut niin paljon viime vuosina (joskin tällä hetkellä ollaan kaukana sen huippuarvosta marraskuulta 2021).
Ethereumin arvo on kasvattanut myös se, että se on ollut alalla jo vuodesta 2013 lähtien. Pitkä historia luo tietenkin uskoa hankkeeseen. Pelkkä usko ei kuitenkaan sijoittajia ruoki, vaan myös Ethereumin on pitänyt kehittyä matkallaan. Ilman kehitystä sijoittajat siirtävät sijoituksensa edistyksellisempiin teknologioihin. The Merge -päivitys oli tässäkin mielessä niin tärkeä koko älysopimusalustan arvolle ja tulevaisuudelle.
Miten käy Bitcoinille?
The Merge -päivitys saa maailman suosituimman kryptovaluutan, Bitcoinin näyttämään taas asteen enemmän vanhanaikaiselta. Bitcoin on ensimmäinen ja tunnetuin kryptovaluutta, joka luotiin vuonna 2009 vastauksena maailmanlaajuiseen finanssikriisiin. Bitcoinin ideana oli luoda hajautettu digitaalinen valuutta, jota hallitukset tai rahoituslaitokset eivät voisi manipuloida.
Perustamisensa jälkeen Bitcoinin arvo ja suosio ovat kasvaneet valtavasti, kuten mediastakin on saatu lukea. Bitcoin on jo vuosia ollut hallitseva kryptovaluutta, ja sen markkina-arvo on tälläkin hetkellä moninkertainen Ethereumiin verrattuna.
Viime vuosina Ethereum on kuitenkin alkanut syömään Bitcoinin markkinaosuutta ja varsinkin uskoa sen tulevaisuuteen. Tämä johtuu osittain siitä, että Ethereum tarjoaa enemmän ominaisuuksia kuin Bitcoin, ja osittain siitä, että se kehittyy suuremmalla vauhdilla. Lähitulevaisuus näyttääkin, miten The Merge päivitys näkyy Bitcoinin ja Ethereumin arvostusten suhteessa.